Hälsningar från några som kommit en bit på vägen!

Basels hälsning!

Hej allihopa, jag heter Basel Mawlawi och jag är 30 år. Jag flyttade till Sverige 2014, jag bor i Malmö och jobbar som filmproducent.Min första film i Sverige blev finansierat av ett stipendiepå 5000 kronor som var till stor hjälp för att betala en delav budgeten till exempel mat- och resekostnader. I det nya programmet kan ni få 25 000 kronor som jag tror kommer ge er stor hjälp, stora möjligheter och flexibiltet.Jag vill också säga att det inte är bara pengar som behövs för att skapa film utan också kontakter och ett brett nätverk och jag tror att det här programmet kommer ni att få möjlighet att jobba med varandra, skapa nya kontakter och träffa nya filmskapare. Så sök till programmet och lycka till, tack!

 

Alexanders hälsning!

Hej hej, Alexander Abdallah här, jobbar som skådespelare och filmregissör, om ni inte vet vem jag är så sover ni, skoja bara... Jag vill bara tipsa er om att ni måste söka till det här programmet! Det är en skitfet möjlighet för er att utforska vad film handlar om ni får ju värsta grejerna, ni får manuscoach, ni får 25 000 kronor för att producera en film. Om jag var i er ålder och var filmintresserad så hade jag sökt direkt, så ni måste söka och hoppas att det går bra. Sök nu!

Sofies hälsning!

Hej, jag heter Sofie Palage och jobbar på Warner Brothers i Stockholm men jag är skåning som ni hör. Mina senaste projekt är långfilmen "Orca" och TV-serien "Älska mig" av Josephine Bornebusch. Jag började min karriär med att koka kaffe på långfilmer och serier. Och sen började jag att göra kortfilmer på min fritid med folk inom film som jag lärde känna. För ett gäng år sedan så var jag med i Film i Skånes program som då arrangerades för första gången. Där fick jag ett kontaktnät med finansiärer så att jag kunde få pengar till mina kortfilmer och jag lärde mig väldigt mycket om processen att skapa film och det hjälpte mig i den riktningen som jag är i idag. Så jag rekommenderar alla som är intresserade av att lära sig mer om filmskapande att söka till programmet. Det är aldrig fel att i alla fall testa att söka så lycka till!

Yousras hälsning!

Hej, jag heter Yousra Said, jag är 25 år gammal och jag pluggar film. Jag började göra film för två år sedan när jag var 23 och innan dess höll jag på med andra saker ganska länge, och då undrade jag över varför det tog så lång tid för mig att fatta att det var film jag ville hålla på med och jag tror att det kanske främst berodde på att jag inte hade tillgång till den världen och det är många som inte har det, men med det här programmet så kan ni få tillgång till det. Det svåra och det fina med film är att man behöver varandra. Man behöver människor runt omkring sig som ger stöd och kan möjliggöra ens arbete. Sen behöver man också pengar och teknik och det får ni här, 25 000 kronor, det kommer man långt med, jättelångt speciellt när man gör mindre projekt eller kortfilmer, då kan ni verkligen verkliggöra er vision och jobba på det sättet som känns bäst för er. Ni kommer att ha människor runt omkring er som också är peppade och vill hjälpa och hitta det som ni har huvudet och få ut det. Om jag hade haft ett sådant här stöd när jag växte upp då kanske jag hade insett att jag ville göra film innan jag gjorde massa andra grejer. Det ska bli kul att se vad ni gör och jag hoppas att det här blir ett jätteroligt projekt, lycka till!

Drazens hälsning!

Tjena, Drazen här, manusförfattare och regissör från Malmö. Jag tycker absolut att du ska söka till programmet, det behövs nya historier och filmskapare som går sin egen väg. Här får du manusstöd, coacher, internationella workshops och du får även pengarna för att göra din film så tveka inte... sök!

 

Programmet Kortfilm - det du behöver veta!

Vill du göra film? Behöver du teknik, manushjälp och pengar för att göra din film? 

Då ska du söka till… 

Programmet-kortfilm 

Du får… 
Teknik för att spela in din film 
En mentor 
Workshops 
25 000 kronor i finansiering till din film 
Träffa viktiga personer inom filmen 
Jobba med andra filmskapare

Du… 
Har provat att göra film/videos på något sätt tidigare, kanske youtube, musikvideos, TikTok.
Har en filmidé som du vill ska bli film. 
Bor i Skåne. 
Har tid att träffas med filmgruppen en gång i månaden.  
Är själv eller jobbar i ett team med andra filmare(ni är max 3 stycken) 
Läser och förstår talad svenska och kan prata och skriva på engelska om du inte talar flytande svenska.  
Är mellan 18 och 100 år gammal. 
Du går inte en filmutbildning samtidigt som Programmet-Kortfilm. 

Vi vill gärna träffa dig som gör film och som vi inte träffat innan! Vi vill också veta allt om din nya filmidé! 
I Programmet träffas en grupp filmare en gång i månaden i nästan ett år. Ni får hjälp med det ni behöver för att göra er nästa eller första kortfilm.
Ni får träffa människor som gjort film tidigare, en manusdoktor och många fler. 
I slutet av Programmet har du gjort en kortfilm och har förhoppningsvis nya filmvänner och kontakter i filmbranschen! 
 

Programperiod: oktober 2021 – augusti 2022 
Deadline för att söka: 15 augusti 

Nyheter / Inlägg

Lansering av Programmet!

Manolo och Filson ska hjälpa Film i Skåne att hitta nya röster inom filmen!
Nu lanseras Programmet-Kortfilm och Programmet-Långfilm 

När Filminstitutets krisstöd möjliggjorde en satsning på att hitta nya röster inom filmen tog Film i Skåne chansen att förändra och förbättra sitt arbete inom mångfald och inkludering.  
Två nya filmprogram, Programmet- Kortfilm och Programmet-Långfilm, startar i höst och förhoppningen är att fler skånska filmskapare med en variation av bakgrunder och uttryck ska se möjligheterna i att arbeta med film. 
Programmet-Kortfilm fokuserar på produktion av kortfilm och här eftersökes nya filmskapare från hela Skåne med olika perspektiv, filmskapare som kanske gjort videos eller musikvideos, men som inte sökt sig till filmbranschen tidigare. Programmet-Långfilm fokuserar på utveckling av långfilm och riktar sig till dem som är redo att jobba med ett längre format och redan har gjort en del film.  

” Vi vet att det sker mycket filmskapande i Skåne i olika kanaler, men vi vet också att vi inte når ut till alla. Filmbranschen kan verka väldigt intern för dem som är utanför branschen och vi måste jobba på flera olika plan för att fler ska känna sig manade att söka sig till oss.
Hanna Sohlberg, talangutvecklare och konsulent Film i Skåne 

För att underlätta för nya röster har Film i Skåne försökt undanröja en del hinder. En ny hemsida, fri från branschspecifik terminologi och med ett mer direkt tilltal, har skapats för filmprogrammen. Kraven för att ansöka har sänkts och ansökan kan ske genom videopresentationer, och inte bara genom text. Film i Skåne har även anlitat två rekryterare för att hitta filmens nya röster. Filson Ali och Manolo Diaz Rämö kommer att vara projektets ansikte utåt och arbeta med att hitta nya röster.  

” Jag tror på det är viktigt att göra sig tillgänglig i olika nätverk och kanaler och nyckelpunkterna här är att identifiera, skapa relation, informera och uppmana
Filson Ali

Det är viktigt att fråga sig själv var målgruppen befinner sig, både fysiskt och digitalt, och vad det finns för utmaningar som hindrar målgruppen från att söka sig till sammanhang som Programmet
Manolo Diaz Rämö 

Filson och Manolo kommer arbeta under sommaren med att kommunicera med nya filmskapare, dels via digitala forum, men också ute på olika platser i Skåne för att öka tillgängligheten och fånga upp fler röster. Information om programmen, ansökan, ambassadörer mm på filmprogrammet.se 

Programmet - kortfilm och Programmet Långfilm - genomförs i samverkan med Filmcentrum Syd och Centrum för Dramatik Syd.  

Programmet - Långfilm och Programmet - Kortfilm möjliggörs genom: 
Svenska Filminstitutet 
- Krisstödet Talent to Watch som syftar till att ge nya röster möjlighet att hitta sin väg i filmens ekosystem. Syfte med detta krisstöd är att säkerställa att nya röster/talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen, trots utmanande tider på grund av Covid-19-pandemin. 
-
Talangutveckling i hela landet som syftar till att stärka den svenska filmen genom att bidra till talangutveckling i hela landet och öka utbytet av kunskap och erfarenhet för aktörer verksamma inom filmområdet.

Kulturnämnden Region Skåne 
- Insatser till Programmet- Långfilm, samt Manusrummet 

May 27, 2021, 10:55 p.m.

Kontakt